cultuurproject:

DNA KUNSTEXPEDITIE

Sinds vijf jaar is F-IRMA gehuisvest in Dedemsvaart. Daar heeft eigenaar Irma van Zand alle ruimte om al haar werkzaamheden uit te voeren, ook die van beeldend kunstenaar. Omdat ze maatschappelijk betrokken is, zie ook ons portfolio, zocht ze naar een project in het dorp dat bij haar paste. In die zoektocht ontdekte ze dat Dedemsvaart nog weinig te bieden had op het gebied van beeldende kunst. Daarop nam Irma het initiatief tot een nieuw kunstproject: de DNA KUNSTEXPEDITIE.

Moderne kunst op historische grond
Het project is krachtig in zijn eenvoud. Op historische grond maken moderne kunstenaars het DNA van de plek zichtbaar. Irma: “Het is een nieuwe, andere manier om cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. Zeker bij jongeren die zich liever bezighouden met actuele zaken en op zoek zijn naar beleving.” In drie bijzondere locaties in Dedemsvaart vond de eigenaar van F-IRMA partners, te weten: Tuinen Mien Ruys, de Historische Vereniging Avereest en The Fellowship Of Acoustics. Deze gitaarwinkel is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Dedemsvaart.

Kunstenaars op 1
Een belangrijke voorwaarde om het kunstproject te realiseren was een volwaardig honorarium voor de deelnemende kunstenaars. “Zij leveren werk waarvoor gewoon betaald moet worden”, stelt Irma. Dankzij subsidies van provincie Overijssel, gemeente Hardenberg, het VSBfonds en Het Cultuurfonds werd dit mogelijk. Via Open Calls werden professionele kunstenaars opgeroepen tot deelname. Want een andere voorwaarde was kwalitatief hoogwaardige kunst tonen.

Succesvolle eerste editie
Van 1 tot en met 29 oktober vond de eerste editie van de DNA Kunstexpeditie plaats. In het voormalige gemeentehuis vond een groepsexpositie rond kunstenaar Marie Louise Minke plaats. Op haar uitnodiging deden kunstenaars mee die een relatie hebben met het dorp. In de Tuinen gingen vier kunstenaars een relatie aan met het gedachtengoed van Mien Ruys. Op het Kalkoventerrein zochten twee kunstenaars met hun installaties de dialoog op over ongelijkheid en de invloed van kalk op ons zijn. Bezoekers werden uitgedaagd tot participatie en waardeerden de activiteiten. De DNA Kunstexpeditie wordt mogelijk verder als Biënnale.

Onze rol
Zoals gezegd nam eigenaar Irma van Zand het initiatief tot de DNA Kunstexpeditie. Vanuit de Promotie Stichting Dedemsvaart heeft ze het ook kunnen organiseren. F-IRMA heeft het project gesponsord door de uren van Irma als zakelijk & artistiek leider om niet te leveren. We hebben het hele project, van A tot Z gedragen. Van conceptontwikkeling tot subsidies aanvragen, van projectmanagement tot en met de PR en marketing. “Zonder de bijdrage van de vrijwilligers had ik dit niet kunnen doen,” blikt Irma terug. “Maar ik heb met dit project laten zien dat we een bijzondere plek op aansprekende wijze kunnen laten zien.”

Meer weten?
Wilt u weten hoe de DNA Kunstexpeditie ook de geschiedenis van uw buurt op aansprekende wijze zichtbaar kan maken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Nieuws: DNA KUNSTEXPEDITIE

Nieuws: DNA KUNSTEXPEDITIE

Nieuws: DNA KUNSTEXPEDITIE