Samen sparren

Gaan we straks open of blijven we dicht?

Een beeldentuin bij Steenwijk vroeg zich af wat te doen: gaan we wel of niet open op 17 mei 2020? Zo ja, kunnen de kunstenaars hun werk nog wel komen brengen? Naar België om werk op te halen, zoals gepland, lukt al sowieso niet. Dus, kúnnen we überhaupt wel open eind mei? De voorbereiding van de expositie vergt altijd veel werk. Groot ruimtelijk werk dat opgehaald, gebracht en geplaatst moet worden, is ook geen sinecure. Doen we dat straks dan voor niets? Maar, als we niet open gaan, hoe moet dat dan? Er zijn al advertenties ingekocht, er is een groep klanten die nog altijd per post uitgenodigd wordt… kortom: er was behoefte om te sparren.

Twee scenario's
Via Whatsapp (Skpye of Zoom kan ook) namen we samen de mogelijke scenario’s door. Het eerste scenario was de expositie verplaatsen van mei naar bijvoorbeeld augustus of september. Maar, op dit moment weten we nog helemaal niet weten hoe lang de coronacrisis gaat duren. Dus of een expositie later dit jaar wel realiseerbaar is. Bovendien moet een expositie later dit jaar ook maar passen in de agenda’s van de kunstenaars. Het 2e scenario is de expositie uitstellen tot ‘nader orde’. Zo laat je nog even in het midden wanneer de beeldentuin haar poorten kan openen. Dit najaar, of als niet mogelijk, dan weer in mei 2021.

Democratisch besluit
De eigenaren vonden het wel zo democratisch om iedereen mee te laten beslissen in wat te doen en vroeg de deelnemende kunstenaars om advies. De 2 scenario’s werden in een mail voorgelegd. Direct kwamen al reacties binnen. Om alle onzekerheid weg te nemen, was de meerderheid voor het verschuiven van de expositie naar 2021. Niet leuk, maar wel een gezondheid besluit.

PR en communicatie
De beeldentuin besloot om de berichtgeving op 6 of 7 april nog even af te wachten voordat ze rigoreus besluiten de openstelling uit te stellen tot nader orde’. Alle advertenties die zijn ingekocht worden nu benaderd met de vraag daar aan mee te werken. Een aantal uitingen is al in productie. De voorbereidingen voor het toeristenseizoen zijn natuurlijk al lang van start gegaan. Veel toeristische informatie ligt normaal gesproken in hotels, restaurants en cafe’s. Maar die zijn voorlopig gesloten. Toeristen zullen de komende tijd de websites van de instellingen, galeries en andere organisaties moeten raadplegen voor de laatste informatie. Zo ook via de van de beeldentuin bij de Pol.

Kunst biedt troost
Zoals Jeroen Krabé in De Wereld Draait Door ook al zei: 'kunst biedt troost in deze tijd'. Daarom besloot de beeldentuin om, net als vorig jaar, de deelnemende kunstenaars van dit jaar sowieso te presenteren op hun website. ‘Zo brengen we de kunstenaars toch onder de aandacht van het publiek en kunnen onze virtuele bezoekers toch van de beeldschone kunst genieten’.

Sparringpartner gezocht
Zoekt u ook een sparringpartner die even met u meedenkt? Via Whatsapp, Skype of Zoom? Neem dan contact op met Irma van Zand via 06 17 23 23 90. Na een Tikkie van 75 euro (ex btw) spart zij online een uur lang met u mee.

N

N

N