Expositie in Persingen

19 september 2016

Afgelopen weekend organiseerde Zus van Zand samen met vier andere kunstenaars een expositie in het mooie kerkje van Persingen. Te zien waren beelden van steen van Nicolette Biessels, keramische objecten van Joke Jacobs, sieraden van Adrie van der Veen, schilderijen en beelden van Nol Reuser en tekeningen, schilderijen en grafiek van Zus van Zand.

Kerkje van Persingen
Net over de Waal bij Nijmegen ligt Persingen, het kleinste kerkdorp van Nederland. Er wonen maar 89 mensen. Vanuit de verte kun je het kerkje al zien liggen. Het is in 629 gebouwd en intussen een Rijksmonument. In april stond het kerkje helemaal nog in de steigers om gerenoveerd te worden. Voor de kunstenaars kwam de renovatie mooi op tijd af, het kerkje zag er prachtig uit. Zowel van buiten als van binnen.

Beeldend verhaal
In het kerkje was de hele rechterkant voor Zus gereserveerd. Daar had ze de ruimte om de bezoekers mee te nemen in haar verhaal van de Dansende Dames. Over hoe ze tot stand zijn gekomen. Naast de zeefdrukken en posters van de Dansende Dames vulde ze de muren met modeltekeningen, twee grote schilderijen die ze recent had gemaakt en een groot portret van Billy Holiday.

Ruimte invloed op de sfeer
Het is altijd spannend om te zien hoe kunstwerken op een andere plek ogen. De ruimte beïnvloedt mede de sfeer. Ook het werk van de andere kunstenaares zijn van invloed. Zouden de lijntekeningen en schetsen tegenover het bonte, kleurrijke werk van Nol Reuser overeind blijven? Ja. Want de sfeer in het kerkje paste uitstekende bij het soort werk van Zus van Zand. Zelfs een van de Dansende Dames onder het beeld van Jezus misstond niet. De reacties waren dan ook heel positief, ze verkocht zelfs wat werk. Zo gaat er een tekening naar Parijs en een zeefdruk naar Zuid-Afrika. Wie weet wat daar weer uit komt.

Volgend jaar weer
Het was een geslaagd weekend en voor herhaling vatbaar. Dat gaat dan ook gebeuren. Volgend jaar, op zaterdag 17 juni en zondag 18 juni 2017, doet Zus van Zand weer mee met de groepsexpositie. Noteer dat maar vast in je agenda.

PS: kun je niet wachten tot volgend jaar, neem dan eens kijken in het atelier van Zus van Zand. Dat kan op afspraak. Zie haar website.

Blog van Zus van Zand: Exposeren in Persingen

Blog van Zus van Zand: Exposeren in Persingen

Blog van Zus van Zand: Exposeren in Persingen

Blog van Zus van Zand: Exposeren in Persingen

Blog van Zus van Zand: Exposeren in Persingen