Pecha Kucha

7 november 2015

Zoals elk jaar organiseerde de Utrechtse Communicatie Kring (UCK) ook dit jaar weer de Lightning Talks. Op 3 november deelden een tiental sprekers hun 'ei van columbus' met het publiek. Dit keer volgens het 20 x 20 concept, gebaseerd op de Pecha Kucha stijl. Omdat de organisatie nog sprekers zochten, droeg ik fietsenmaker Janke van der Veen van daVietsie voor. Zij heeft een prachtig verhaal over de Songezo Cycling Academy. En ik, zei de gek, opperde de UCK iets te vertellen over misschien wel het meest saaie onderwerp denkbaar: de wet DBA.

20 x 20 concept
Ik ben dol op het maken van verhalen en die verbeelden in presentaties. firma irma verkoopt niets voor niets producten als de HIER BEN IK training en prezi’s. Van de Pecha Kucha stijl had ik al wel eens gehoord, maar zelf had ik er nog niet eerder mee te maken gehad. Alleen daarom al vond ik het een leuke uitdaging om mee te doen.

Songezo Cycling Academy
Voor Janke van der Veen, fietsreparateur uit Utrecht, was het presenteren bijkans een grotere uitdaging. Presentaties geven, dat is ze niet gewend. En ze noemt zichzelf daarenboven een digibeet. Ik bood Janke aan om haar te helpen. Ik steun haar mooie project graag, om niet. Janke vertelde mij haar verhaal. Op haar manier. Vervolgens knipte ik Janke’s verhaal in 20 korte stukjes op en bracht er lijn in. Samen zochten we beelden bij ieder stukje. Zo brachten we haar verhaal, dat op zich al de moeite van het beluisteren waard is, nog meer tot leven. Janke ging oefenen met haar 20 slides. Ze deed het overigens fantastisch! Kijk maar hier .

Déjà vu
Ondertussen ging ik aan de slag met mijn eigen verhaal en kreeg een déjà vu. Een presentatie maken in Pecha Kucha stijl lijkt heel veel op het monteren van tv-items. Dat heb ik in het begin van mijn loopbaan, toen ik bij de televisie werkte, veel gedaan. Ik heb heel wat uren in een zogeheten edit suit doorgebracht om beelden te knippen, voice overs te maken en te monteren.

Maak van je dienst een product
De aanleiding voor mijn verhaal was heel saai, namelijk de wet DBA, maar het verhaal zelf is een mogelijke oplossing voor zelfstandigen die worstelen met de nieuwe wet en er mogelijk zelfs last van hebben. Over het onderwerp schreven we ook al dit nieuwsartikel: firma stapt over op producten.

Pecha Kucha slides van Irma van Zand over de wet DBA