Niet doen, of dan juist wel?

19 augustus 2015 - door Irma van Zand

Bij Stad en Land op de Veemarkt in Utrecht heb ik sinds kort (en tijdelijk) een moestuin. Na flink wat ploegen, zaaien, onkruid wieden en bewateren komt de oogst nu aardig op gang. We genieten intussen van de courgettes en sla. Straks volgen de bieten, rammenas en stokbonen. En daarna de pompoen. Als we mazzel hebben. De stokbonen sloegen eerst namelijk helemaal niet aan. En toen ze dat wel deden, kwamen de duiven. Die vraten al het blad op. Na het spannen van netten blijven ze daar nu gelukkig van af. De eerste bonen komen op. De pompoenen gaan ook als een tierelier. Misschien iets te. Ze slingeren zich in het wilde weg rond. Komend weekend maar eens in goede banen leiden.

Suggesties
Na het werk in mijn eigen moestuin loop ik vaak even bij de andere tuinen langs. Je doet altijd wel wat ideeën op. Zoals bijvoorbeeld over het stro dat mede-moestuiniers gebruiken om te voorkomen dat hun aardbeien, courgettes en pompoenen aan de onderkant gaan rotten. Gouden tip! Een minder goeie suggestie vond ik het opschrift op deze pompoen in wording. Het is natuurlijk niet leuk als jouw oogst die je met zoveel liefde hebt gekweekt op het moment suprême wordt gejat, maar de tekst ´Afblijven graag´ is juist vragen om problemen.

Gedragsbeïnvloeding
Ik moest terugdenken aan een lezing van Reint Jan Renes over ´Gedragsbeïnvloeding in het publieke domein´ tijdens een bijeenkomst van de Utrechtse Communicatie Kring (UCK). De lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan Hogeschool Utrecht had het onder andere over schijnweerstand. “Zeg mensen wat ze niet mogen doen en ze doen het juist wel”. Hij kwam met een paar hilarische voorbeelden, zoals deze hieronder. De pompoen met opschrift is een mooie aanvulling vind ik.

Nieuws: Winkel van Sinkel heeft de primeur

Nieuws: Winkel van Sinkel heeft de primeur