Try-out workshop Het Fundament

8 april 2016

Afgelopen maandag was de try-out van mijn workshop Het Fundament. Zes leden van de UCK en VMC Tribe kwamen in mijn Utrechtse atelier samen om het venijn dat zij ervaren in projecten met elkaar te delen en te leren hoe zij dat venijn al in de start mogelijk kunnen tackelen. Bouwen aan een stevig fundament voor je project, daar gaat deze workshop over.

Vlam in de pan
Meestal starten we een project enthousiast en met de beste intenties. Maar gaandeweg wordt het een stroef en moeizaam verhaal. Vaak kunnen we niet eens precies benoemen hoe dat komt. Of wij zijn het over de oorzaak niet eens. Dan slaat de vlam in de pan. Het project en -team belanden in een negatieve spiraal. Daaruit geraken is lastig. Je kunt het dus maar beter voor zijn.

Het venijn zit in de start!
In de workshop Het Fundament laat ik de deelnemers zien hoe je met agile foundations samen een project kunt inrichten en opstarten. Want het venijn van projecten zit vaak in de start. Wie is/zijn er verantwoordelijk. Als we spreken over stakeholders, wie zijn dat dan precies. En hoe betrek je hen bij het project.

Misschien heb je, net als een van de deelnemers aan de try-out te maken met inkoopvoorwaarden van je organisatie. Voorwaarden waar je niet onderuit komt maar die je projecten vaak wel vertragen. Neem die voorwaarden dan mee in in de requirements. En zorg dat je gelijk in de 1e sprint gaat voldoen aan die voorwaarden. Dan heb je daarna je handen vrij om lekker aan de slag te gaan.

Projectkiller
Wat ook een projectkiller kan zijn, is het doel. ´Huh, het doel?´, hoor ik je nu denken. Jazeker: het doel. De uitkomst van het project zien we als doel maar dat is het niet. Het is een middel om te komen tot iets anders, om de business te dienen. Bijvoorbeeld om ouders meer te betrekken bij de school. Dat is het doel. Daar zou de focus op moeten liggen, in agile termen noemen we dat de scope.

Een van de deelnemers: “Dank voor de vele inzichten, exemplarische voorbeelden en bovenal leuke avond!”

Mindmap
Enfin, ik kan nog wel een tijdje doorgaan met het geven van voorbeelden maar deelneemster Suzanne Schaapman maakte van de workshop deze mooie mindmap die precies verwoordt waarom een stevig fundament voor je project nodig is en welk plezier je daarna samen kunt hebben.

Blog van Irma van Zand: Try-out workshop Het Fundament

Blog van Irma van Zand: Try-out workshop Het Fundament